Úrad práce zistil 1703 prípadov neoznámenej práce

15.01.2008 Prešov

Prešov 15. januára (TASR) - Spolu 1703 prípadov neoznámenej práce na základe dohody o vykonaní práce zaznamenal v minulom roku Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove s pôsobnosťou pre okresy Prešov a Sabinov.
Podľa informácie, ktorú dnes poskytla riaditeľka úradu Alena Krištofíková, túto skutočnosť sa im podarilo zistiť vďaka prístupu k databáze poistencov Sociálnej poisťovne na účely overenia nelegálnej práce. Záznamy v nej porovnali so svojou databázou poberateľov dávok v hmotnej núdzi a spoločne posudzovaných osôb. Zákon pritom ukladá poberateľovi príspevku povinnosť ohlásiť ÚPSVaR do ôsmich dní písomne akúkoľvek zmenu vo svojich príjmoch a v príjmoch spoločne posudzovaných osôb.
Na základe takto zistených skutočností a v súlade so zákonom o pomoci v hmotnej núdzi pristúpili k jedinej možnej sankcii za porušenie zákona - poberateľ musí vrátiť dávku a príspevky a úrad pozastaví výplaty príspevku počas nasledujúcich 12 mesiacov. Proces prehodnotenia a preukázania zistených skutočností nie je ukončený, pokračuje v prvostupňovom alebo v odvolacom konaní.
Krištofíková konštatovala, že na tvrdosť týchto sankcií poukazujú predstavitelia miest i obcí a samotní občania. Keďže ide o poberateľov dávok v hmotnej núdzi, tak sú to sociálne slabšie situované osoby. Každopádne - podľa riaditeľky - ani v jednom zo zistených prípadov občan, resp. rodiny neostali bez príjmov, pretože občanovi, ak stav hmotnej núdze trvá, je naďalej poskytovaná dávka v hmotnej núdzi, ale bez príspevkov.
Viaceré prípady neoznámenej práce sa objavili napríklad v meste Veľký Šariš či v obci Jarovnice v okrese Sabinov a väčšinou sa týkali príslušníkov rómskej komunity.
 

Vyberte región